Újabb konyhaforma elemzéséhez érkeztünk, a bizonyos "L" alakú konyhához, mely talán az egyik leggyakoribb konyhaforma. Tiszta "L" formája mellett a főzőszigettel vagy étkezőpulttal kombinált változataival is sokszor találkozhatunk. Most azonban csak a tiszta "L" formával fogunk foglakozni.
Ennek a konyhaformának a kialakítása ott ajánlott, ahol két egymásra merőleges falsík áll rendelkezésünkre a beépítéshez. Előnyei pedig ott érvényesülnek igazán, ahol az alapterület méretaránya 1:1,5 vagy max. 1:2. Ez a gyakorlatban 180x270 cm (alap) 180x300 cm (jó) és 180x360 cm (ideális) 240x480 cm (minden szempontból tökéletes) közötti méretet jelent, amibe a hűtőszekrény is beépítésre kerül. Természetesen a méretet lehet növelni mindkét irányba, azonban ez esetben figyeljünk arra, hogy a munkazónák távolságát ne növeljük feleslegesen, mert akkor elenyészhetnek az előnyök.
Csökkenteni is lehet a méretet amennyiben szükséges, de csak abban az esetben, ha beépített hűtő nem kerül a sorba - mint például az alábbi képen, ahol egy 180x240 cm konyha látható. Ettől kisebb azonban ne nagyon legyen az "L" alak.
Az "L" alak előnyei
- Nagyobb munkafelület alakítható ki, akár csak a kétsoros konyhák esetén. Arra azonban figyeljünk a munkazónák közötti munkafelületek kialakításánál - különösen nagyobb konyhák esetén -, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára, vagyis ne hagyjunk aránytalanul nagy munkafelületeket az egyes munkazónák között, mert ha így teszünk növeljük a megtett utak hosszát, azaz időt és energiát pazarolunk.
- Szintén jelentősen megnövelhető ezzel a formával a tároló kapacitás a kis konyhákban, és természetesen ez az előny a nagyobb konyhák esetén még csak tovább fokozható.
- A jó tervezéssel a megtett utak hossza itt is minimálisra csökkenthető, és megoldható, hogy minden kéznél legyen.
- Nagyobb méretű verziói esetén a felső elemek egy része, vagy akár egésze is elhagyható, és szinte minden fontos eszköz elhelyeztő az alsó elemek felső részében, mely ergonómiai és kényelmi szempontból is ideálisabb, mint a felső szekrényekhez való nyújtózkodás. Különösen fontos lehet ez, ha idős ember vagy mozgásában korlátozott személy is van a családban.
- Hatékony munkavégzést tesz lehetővé és nemcsak egy ember számára.
- Étkezővel kombinálva igazi családbarát konyhaforma.
Hátrányai:
- Hátrányai az "L" alakú konyhának elsősorban a nagyságából adódhatnak - pl. kis méret esetén kevés lesz a munkafelület, és tárolási célból felfelé kell terjeszkedni, nagy méret esetén pedig nagyok lehetnek távolságok, így felesleges köröket futhatunk.
- A rossz tervezésből, a munkazónák nem megfelelő elrendezéséből szintén adódhatnak kényelmetlenségek kis és nagyobb konyhák esetén egyaránt.
Milyen esetekben ideális ezt a konyhaformát választanunk?
- Ha minimum 180x240 cm beépíthető szabad területtel rendelkezünk hűtő nélkül, vagy ideális esetben ettől nagyobb méretek állnak rendelkezésünkre a konyha kialakítására.
- Ha étkezőt is szeretnénk a konyhába, és szeretnénk, hogy a konyha valóban a családi élet színtere legyen.
- Ha mozgásában korlátozott vagy kerekesszékes személy is van a családban (persze ez esetben a konyhaformán kívül további speciális tervezésre is szükség van).
Fotók - alvhemmakleri.se, stadshem.se, housetohome.co.uk, bjurfors.se, bo-laget.se, pinterest.com
Hamarosan folyt.köv.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.