A tökéletes konyhasziget
2018. április 22. írta: H.Edit

A tökéletes konyhasziget

Előnyök és hátrányok

A konyhasziget hallatán biztosan neked is egy gyönyörű tágas konyha képe jelenik meg, közepén egy központi szigettel, melyet körül ül a család, vagy a barátok. A konyhasziget kialakítása szempontjából valóban az a legideálisabb megoldás, ha tágas konyhával rendelkezel, hiszen egy szigetnek helyigénye van, nagy tér esetén lesz a végeredmény mutatós, valamint nem kell kompromisszumokat sem kötnöd. Ám kisebb konyha esetén sem kell feltétlenül lemondanod a konyhasziget kialakításának lehetőségéről, csupán a korlátozott méretek miatt okosabban kell tervezned.

konyhasziget1.png

Elsőként jöjjenek a konyhasziget melletti érvek és ellenérvek.

A konyhasziget előnyei:

  • Egy konyhaszigettel több munkafelületet, több tároló felületet nyerhetsz.
  • Megfelelő tervezéssel a munkazónákat kiválóan szervezheted, így minden a leghatékonyabban támogathatja a főzést-sütést.
  • Egy sziget vitathatatlanul látványos, megfelelő kialakítással kellő térérzetet biztosít.
  • Kiemelheted vele a konyhát, vagy éppen szeparálhatod, leválaszthatod azt.
  • Étkezési vagy egyéb munkafelületként is hasznosíthatod, és valódi közösségi/családi helyszínné válhat.
  • Nappali-konyhás kis lakásokba, kisebb méretű konyhákba is tökéletes megoldás lehet a sziget kialakítása, hiszen jó kialakítás esetén élvezheted minden előnyét, és nemcsak munka és tárolási felületet nyerhetsz, hanem helyettesítheted vele a nagyobb helyigényű étkező garnitúrát.

konyhasziget2.png

A konyhasziget hátrányai:

  • A konyhasziget kis méretű különálló konyhákba nem mutatós, túl kis tér esetén bosszúságot és kényelmetlenséget okozhat.
  • Egy igazán praktikus és dekoratív sziget kialakítása jelentősen megnöveli a költségeidet. Ha a főzőfelületet és mosogatót is szeretnél helyezni a szigetre, akkor számolnod kell azzal, hogy a víz, áram,  gáz oda vezetése, a páraelszívó kivezetése szintén költségnövelő tényező lesz. Ha pedig utólagosan szeretnéd ezt kialakítani, akkor nemcsak költséges, de körülményes is lehet a kivitelezése.
  • Ha konyha a nappali része, akkor mindig rendben kell tartanod, hogy az rendezett és látványos maradjon, a rendetlenség ne zavarja a kikapcsolódást.
  • A sziget túl nagy térben sem előnyös, hiszen sok lehet a fölöslegesen megtett út. Ha a munkazónákat rosszul tervezed, akkor az baleseti forrás is lehet.

Hely nagysága

Konyhasziget esetén az első és legfontosabb, amit figyelembe kell venned az a hely nagysága.  A sziget attól sziget, hogy kényelmes körbe tudod járni. Ha nem félszigetet szeretnél, hanem szigetet akkor ügyelj a méretekre! A konyhabútor és sziget közötti távolság méretezésére ugyan azok a szabályok érvényesek, mint kétsoros és U alakú konyha tervezésekor. A konyhabútor és a sziget távolságának optimális esetben 120 cm kell lennie! Ekkora térben már megfelelően használhatod a konyhai készülékeket, a konyhaajtókat fiókokat, és te is kényelmesen tudsz mozogni.

Tervezheted valamivel nagyobbra is a távolságot, de ha a sziget tartalmaz munkazónát én nem ajánlom, hogy a 150 cm túllépd, mert pont azokat az előnyöket fogod elveszíteni, amelyek miatt a konyhasziget kialakítása mellett döntöttél. Ha a szigeted nem funkcionál munkazónaként és tárolófelületként sem akkor tervezhetsz 120 cm-nél valamivel kisebb mérettel, vagy 150 cm-nél nagyobbal - azonban ezeket csak akkor ajánlom, ha konyhád nyitott térben kerül kialakításra. Zárt térben a 80-90 cm-es bútor és sziget távolság már zavaró lesz. konyhasziget3.png

A sziget mélysége

A másik fontos szempont amire ügyelned kell az a konyhaszigeted mélysége. Ezért jól gondolod át milyen szerepet szánsz leendő szigetednek, mert az fogja meghatározni a helyigénye mellett annak mélységét is. Ha egyszerűen plusz munkafelületként, tároló felületként, vagy kizárólag reggeliző helyként szeretnéd használni, akkor elég lehet 60-80 cm-es szélességben gondolkodnod. Ha munkazónákat, konyhai készülékeket is szeretnél a szigetre helyezni, akkor minimum 90-100 cm-es szélességgel tervezz. Ha főzőfelület, mosogató és reggeliző hely is lesz egyben, akkor a 120 cm szélesség lesz az ideális méret, amivel számolnod kell. Természetesen lehet nagyobb mélységű is a szigeted, de itt is igaz, hogy a 150-160 centit már ne lépd túl.

konyhasziget4.png

A sziget hossza

A konyhaszigeted hosszúságát is a rendelkezésedre álló tér határozza meg, valamint a szigeten kialakítani kívánt tevékenységi körök. Ha valódi szigetet szeretnél, akkor legalább 100-120 cm hosszúsággal tervez. Ha ez nem lehetséges, akkor használj valamilyen mobil megoldást a sziget helyettesítésére. 

Munkazónák a szigeten

Ha a szigetet munkazónaként kívánod használni, azaz főzni, sütni, mosogatni is szeretnél akkor szükséged lesz a munkazónák kialakításhoz víz, áram és gáz kiállásokra, valamint ha páraelszívóval is tervezel, akkor annak a kivezetését is meg kell oldanod. Építés alatt álló lakások, házak esetén ezt betervezhető az épület, lakás kialakításakor és mindenféle bontás nélkül kiépíthető. Meglévő lakás/ház esetén, ahol nincs ilyen kialakítás, ott utólag kell ezeket biztosítanod. Ez egy bonyodalmasabb, költségesebb út, és valószínűleg kompromisszumokat is kötnöd kell.

Poszt szerzője: Hevesi Edit

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzkonyhat.blog.hu/api/trackback/id/tr2013679182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása