Együtt vagy külön?
2013. november 11. írta: H.Edit

Együtt vagy külön?

 

Most kimazsolázzuk azt a kérdéskört, mely a konyha életünkben betöltött szerepéhez és főzési szokásainkhoz kapcsolódik. Vagyis pontosan azt, hogy hol és hogyan helyezkedjen el a konyha a lakásunkba. Nézzük részletesebben.

Ha házépítés, lakásvásárlás vagy felújítás előtt állunk, akkor  a konyha kapcsán legelőször arról kell majd döntést hoznunk, hogy az együtt legyen-e az étkezővel, esetleg az étkezővel és a nappalival is, esetleg hellyel közzel mindennel (mert ilyen is van), vagy legyen szeparálható, esetleg teljesen különálló helyiség. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tisztába legyünk saját igényeinkkel és szokásainkkal.

Elsőként vegyük sorra a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait.

Kezdjük a manapság nagyon divatos "amerikai" konyhával, és csak úgy mellékesen megjegyzem, hogy egyébként rajtunk magyarokon kívül ezt senki nem nevezi így. Ha ma "amerikai" konyháról beszélünk, akkor olyan konyhakialakítási módra gondolunk, amikor a konyha egyben van a lakótérrel, és azt maximum egy pult választja el az étkező-nappalitól. (Ez a fajta kialakítás Amerikából eredeztethető, éppen ezért érdekes azt látni, hogy az amerikai filmekben többnyire teljesen szeparált konyhával találkozunk. Ezt csak úgy zárójelesen jegyzem meg.) 

Ez a konyhatípus a technikai fejlődésnek köszönhetően tudott kialakulni és elterjedni. A szagelszívók, mosogatógépek, valamint a félkész, kész és mélyfagyasztott ételek megjelenése lehetővé tette, hogy az olyan nem kívánatos dolgok, mint a kellemetlen szagok, a piszokkal és nagy rumlival járó sütési és főzési előkészületek minimálisra csökkenjenek, és kicsit szobaszerűvé alakulhasson a konyha is. 

Nézzünk példákat. Elsőként arra, ha a konyha teljesen a szoba része és egyáltalán nincs elválasztva.

alv100.jpg

Forrás: alvhemmakleri.se

sta46.jpg

Forrás. stadshem.se

scandinavian-kitchen.jpg

Forrás: pinterest.com

 

Aztán már némi szeparációt jelent egy pult kialakítása. Amivel plusz tároló és munkafelületet nyerhetünk. Ám még ez sem takar sokat, hiszen így is minden szem előtt van.

alv87.jpgForrás: alvhemmakleri.se

small-kitchen-design.jpgForrás: alvhemmakleri.se

6B.jpg

Forrás: alvhemmakleri.se

modern-living-room-and-kitchen-with-black-bar-stool-and-brown-sofa.jpg

Forrás. alvhemmakleri.se

931be93ced327cdf4700896a61a4c49a.jpg

Forrás: pinterest.com

scandi-1.jpg

Forrás: pinterest.com

41df9989204794e852eb4ae11ad4a939.jpg

Forrás: pinterest.com

Ennek a konyhatípusnak vitathatatlan előnye,  hogy együtt lehet a család, a konyhában ténykedő személy is részese lehet a nappaliban történő dolgoknak, valamint esztétikailag is szépen tud kinézni. Ám a valódi előnyei ennyivel sajnos ki is merültek.

Hátránya viszont már valamivel több van, még akkor is, ha pulttal valamelyest szeparálunk. Ha nincs nagy teljesítményű szagelszívónk, akkor a szagok igen csak kellemetlenek lehetnek. Ha nemcsak salátákon, kész, félkész ételeken vagy egyszerűen elkészíthető olaszos tésztafélénken élünk, hanem gyakran sütünk-főzünk (több fogást is), akkor számolnunk kell azzal, hogy a főzés kevésbé látványos elemei is szem előtt lesznek, a főzéssel járó kupi pedig nem éppen látványos. Sajnos az ilyen típusú konyhák nem bírják a rumlit még minimális szinten sem! Kisgyermekek és háziállatok esetén pedig jóval több biztonsági intézkedésre van szükség ennél a típusnál, mint egy különálló konyha esetében.

Kinek ajánlható ez a konyhatípus?

- elsősorban kislakás tulajdonosoknak a térérzet növelésére

- az egyszerű ételek készítőinek és az alkalmi szakácsjelölteknek

- rendszeretőknek

Kinek nem ajánlható ez a konyhatípus?

- megfelelő méretű terekkel rendelkezőknek

- aktív sütőknek-főzőknek

- rendetleneknek

- kisgyerekeseknek, kutyásoknak, macskásoknak

Ha mégis ragaszkodunk ehhez a konyhatípushoz, és az egy légtérhez, annak ellenére is hogy imádunk sütni-főzni és rendetlenek vagyunk, akkor egy kicsit jobban szeparáljunk a kialakításnál. Ne pulttal, hanem fallal takarjuk el a konyha egy részét!  Így valamelyest faraghatunk a hátrányokból a sütés-főzés és alkalmi rendetlenség javára. Íme néhány példa.

2.jpg

Forrás: alvhemmakleri.se

3.jpg

Forrás: alvhemmakleri.se

8.jpg

Forrás: alvhemmakleri.se

alv149.jpg

Forrás: alvhemmakleri.se

White_Interiors_c6_2.jpg

Forrás: alvhemmakleri.se

f107aa467f2f54a06f9e8aa6dabc8e8a_1.jpg

Forrás: pinterest.com

A lakótérben álló konyha eltakarására használhatunk tartós megoldásokat például falat, oszlopokat, üveget, fémet, vagy akár ezek kombinációját is. Választhatunk mobilabb megoldást is, mint tolóajtó, és egyéb dekoratív térelválasztó, paraván, melyeknek köszönhetően pillanatok alatt kizárhatjuk a konyhát a nappaliból.

swedis-apartment-with-small-white-kitchen.jpg

Forrás. alvhemmakleri.se

1_1.jpg

Forrás: alvhemmakleri.se

kitchen-table-x.jpg

Forrás: flick.com

Nézzük a különálló konyhát. Az, hogy valamilyen helyiség külön van még nem jelenti azt, hogy minden esetben egy ajtóval el is van zárva. Sőt ebben az esetben egyáltalán nem szükséges az ajtó, hogy a levegősség, a terek közötti átláthatóság megmaradjon. A lényeg csupán annyi, hogy a nappalitól különítsük el a konyhát.

Ebben az esetben a rendelkezésünkre álló tér nagyságától függően, a különálló konyhában helyet kaphat egy reggeliző rész vagy akár maga az étkező is itt kerülhet kialakításra.

Ha egy reggeliző rész vagy az étkező is a konyhához kapcsolódik, akkor továbbra is együtt lehet a család, így nem kell erről az előnyről sem lemondanunk!

Mivel szeparált valamennyire a helyiség így nyugodtan süthetünk-főzhetünk, és akkor sincs gond, ha egyből nem pakolunk el magunk után vagy nincs kedvünk a mosogatáshoz, mert mindezzel nem terheljük a nappalit és a nappaliban pihenőket sem. Ha vendéget fogadunk és a vendégfogadáshoz étkezés is kötődik, akkor szintén tökéletes egy ilyen megoldás és nem kell főzés, vagy tálalás közben sem nélkülözni vendégeink társaságát. (Tudjuk! A legjobb buli mindig a konyhában van!) Kisgyermekek, kutyák, macskák esetén pedig egy ajtó vagy bébirács felszerelésével könnyen elzárható, ha éppen nem tartózkodunk ott.

 

Kinek ajánlható ez a konyhatípus?

- megfelelő méretű terekkel rendelkezőknek

- aktív sütőknek-főzőknek és kevésbé aktív szakácsoknak egyaránt

- rendetleneknek és rendszeretőknek

- kisgyerekeseknek, kutyásoknak, macskásoknak

 

Kinek nem ajánlható ez a konyhatípus?

a kislakás tulajdonosoknak

 

 

Jöjjenek a példák a különálló konyhaverziókra.

6c.jpgForrás: stadshem.se

8_2.jpgForrás: alvhemmakleri.se

12_1.jpgForrás: alvhemmakleri.se

13d.jpgForrás: alvhemmakleri.se

alv155.jpg

Forrás: alvhemmakleri.se

14c.jpg

Forrás: alvhemmakleri.se

14.jpg

Forrás: alvhemmakleri.se

alv127.jpg

Forrás: alvhemmakleri.se

9d.jpg

Forrás: alvhemmakleri.se

7305ec69ab542edaee15541dea4fbde9.jpg

Forrás: alvhemmakleri.se

Mint látható a konyha elhelyezését illetően van választási lehetőségünk. Fontos, hogy ne az aktuális divatot, trendet kövessük, és ne akarjunk annak mindenáron megfelelni. A kiindulópont mindig a saját ízlésünk, igényünk és szokásunk legyen!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzkonyhat.blog.hu/api/trackback/id/tr585618236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bélabácsi 2013.11.13. 08:09:43

"A kiindulópont mindig a saját ízlésünk, igényünk és szokásunk legyen!"

Ez a mondat a lényeg, mégpedig a következő logikus sorrendben célszerű értelmezni a három fogalmat:
1.) igény és szokás együtt
2.) ízlés

Igény és szokás:
Aki konyhát úgy vesz hogy elmegy nézelődni áruházba vagy szaküzletbe, jó eséllyel máris vesztett. Mielőtt az ember kiteszi a lábát, el kell gondolkozzon azon, hogy
- mekkora a felhasználható hely
- milyen nagyobb gépeket kell oda berakni
- milyen elektromos hálózat áll rendelkezésre, kell-e ehhez hozzányúlni (pl. elég-e egy fázis, vagy kell-e több külön betáplálás)
- mekkora pakoló-felületre lesz szükség
- szeparálandó-e a pakoló- és a munkafelület
- mennyi és milyen edényt, evőeszközt kell elhelyezni
- mennyi fűszer, kisgép és egyéb apróság kell elhelyezésre kerüljön
- ebből mit lenne célszerű zárt és mit nyitott (=egyből, egy mozdulattal elérhető) helyre elhelyezni
- a pakoló- és munkafelületek megvilágítása hogyan történjen
- meg kell-e ezeken felül bármi mást is világítani (pl. dekor-céllal)
- a pakoló- és munkafelületekhez képest hol legyenek elhelyezve a konnektorok és a kapcsolók
- elszívás kell-e
- mi nyíljon oldalra, lefelé ill. felfelé
- mi legyen bal-, mi legyen jobbkezes nyitású
- min milyen fogantyú legyen
- melyik ajtót kellene csillapítottan nyitni

Ha valaki mindezt végiggondolja, garantálom, hogy legalább egy intenzív hetet, de sanszos hogy egy hónapot is a töprengéssel-tervezéssel fog tölteni. A fenti paraméterek között ugyanis számos egymásnak feszülő dolog van, amikkel kapcsolatban dönteni kell. Ez tehát az első lépés.

Ízlés:
- van-e kisgyermek a családban akit valamitől a konyhában óvni kell, vagy akitől valamit óvni kellene, mit kell elérjen, mit ne érhessen el semmi szín alatt (elektromosság, hő)
- ugyancsak kisgyermek: minek megy majd neki a kisautójával tutira, azt hogyan védjük
- mennyi időre alakítjuk ki az egészet (ebbe a témáéba szándékosan nem mennék bele, mert ez egy külön fejezet, hiszen egy 5x1x2 méteres helyre konyhaügyileg el lehet költeni fél millát is meg 5 millát is az anyagok, gépek és társaik témaköre ma már annyi lehetőséget nyújt hogy bármi lehetséges)

Csak összehasonlításul: mi egy 5x1x2,3 + 2x1x2,3 méteres sarokkonyhát részben meglévő nagyobb gépekkel és teljesen meglévő evőeszközökkel-edényekkel 1,2 millióból építtettünk meg teljesen egyedi kivitelezéssel, élfurnérozva. Viszont LED-es a világítás, valódi gránit a munkalap és minőségi szaniterek és elektromos cuccok vannak beépítve.

Kábé ennyi.
süti beállítások módosítása