Könnyed légiesség
2013. december 30. írta: H.Edit

Könnyed légiesség

A heti konyhánk egy kb. 55 négyzetméteres lakás konyhája. A konyha-étkező helyiség nagysága viszonylag elfogadható méretű, és a konyhai, tárolási, valamint étkezési funkciókat is egyaránt ellátja, persze azért nem minden funkciót a legtökéletesebben, vannak kompromisszumok. A használható falfelület a hely méretihez képest sajnos elég kevés, hiszen ablakok, ajtók és a nappaliba vezető átjáró szabdalják a felületet, éppen ezért csak egy egysoros 360 cm hosszúságú konyha került kialakításra és az sem a lehető legjobb megoldással (pl. munkazónák kialakítása). Mivel a tárolást is teljes egészében a konyhaszekrényekben kellett a tulajdonosoknak megoldani, így a kamraelemek miatt végül csak kevés használható szabad munkafelület maradt. Persze ezt  kompenzálja valamelyest az étkező asztal, mely szükség esetén bevonható a főzési előkészületekbe. A tárolási kapacitást egyébként egy tálaló szekrény elhelyezésével még tovább bővítették.

A hely méreteihez képest egy nagyobbacska 6 személyes étkező asztal került elhelyezésre 6 székkel térben, nem a fal mellett, mivel fontos szempont volt a vendégfogadás is. Hogy mégse legyen zsúfolt az összhatás világos színeket, csillogó fém kiegészítőket és áttetsző felületeket alkalmaztak, amitől a tér jóval nagyobbnak tűnik, mint valójában. A lebegő, egyhangú fehérséget azért némi sötétszürkével, arannyal, aranybarnával ellensúlyozták, mely foltokban megjelenik az étkezőben és a lakás egészében is. Ne feledkezzünk meg a csiszolt rusztikus felületű ajtóról sem, mely vonzza a tekintetet és karakterességével sokat tesz hozzá a tér hangulatához.

Kitűnő választás volt a plexi szék és a konyhai üvegpanel is, bár ez utóbbit nagyobb felületen kellett volna alkalmazni, hogy valódi védelemmel szolgáljon a konyhai szennyeződésekkel szemben. Ami a székeket illeti, ilyen kis térbe a karfa nélküli verziók alkalmazása a konyhabútorral és a fallal párhuzamosan optimálisabb választás lett volna, hiszen azok szükség esetén betolhatók az asztal alá és így mindkét irányból kb. 30-40 cm szabad felület nyerhető lett volna még. Ennek elsősorban a konyhabútor felől lett volna fontos szerepe, például, ha az alsó szekrény mélyéről kell előkeresni valamit, vagy vendégség esetén nagyobb a jövés-menés. Összességében azonban egy nagyon kellemes, világos, légies hangulatú modern konyha-étkező ez, a tér nem túl jó adottságai ellenére is (lásd szabdaltság). Ha pedig maga a konyha jobban lenne megtervezve, akkor akár még majdnem tökéletes is lehetne.

6c_1.jpg

7_3.jpg

8_5.jpg

9_2.jpg

11_3.jpg

10_3.jpg

5_2.jpg

2_1.jpgFotók: stadshem.se

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzkonyhat.blog.hu/api/trackback/id/tr925717233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása