Kevés a hely?
2013. október 21. írta: H.Edit

Kevés a hely?

5 tipp, hogy használhatóbb legyen a kis konyhád

kis_konyha.png

Ha kicsi a meglévő konyhád és kevés a helyed azt a leginkább a  tér és a tárgyak tudatos rendezésével, valamint  az egyszerűsítés módszerével tudod orvosolni. Egy teljes újragondolásra, újrarendezésre mindenképpen szükséged lesz. A konyhatervezés kisokos című írásomban már összefoglaltam neked, hogyan kezdj neki az újrangondolásnak, újrarendezésnek (és tervezésnek, ha éppen új konyhát szeretnél), ezért ajánlom figyelemedbe ezt az írást olvasásra, vagy újraolvasásra. Ezt követően kövesd az alábbi tippeket.

1. Egyszerűsíts, csökkentsd a tárgyaid számát

Fontos, hogy tudd mindig jóval többel élsz, mint amire valójában szükséged van! Nézd át a konyhai eszközeidet, vedd leltárba őket, aztán gondold végig az előzetes listád segítségével, hogy pontosan mi mindenre lesz szükséged. Ezen a ponton légy nagyon tudatos, objektív, kíméletlen és a kevesebb több elvét tartsd szem előtt!

Válaszd ki azokat az eszközöket, amelyekre mindenképpen szükséged lesz, szükségesen azokat az eszközöket értem, amelyeket napi, heti rendszereséggel használsz a konyhádban az igényeidnek, életvitelednek megfelelően előkészítésre, főzésre, tálalásra, étkezésre.

A többi holmi valójában felesleges (igen a nagyi étkészlete is az, az ünnepi étkészlet is az, a + evőeszközkészlet is az, ha nem használod, és az ajándékba kapott vicces bögre is az, ha nem abból iszod a reggeli teádat, kávédat, vagy nem használod más célra pl. ceruzatartónak, vázának). A feleslegtől válj meg, add el, adományozd el, vagy a megfelelő módon gondoskodj a hulladékba juttatásáról.

2. Változtass a vásárlási szokásaidon

Ha minimalizáltad (a minimális mennyiség mindenkinél más) a tárgyaid számát, akkor fontos, hogy később se növeld azokat. Hozz új szabályokat, vezess be új szokásokat. Ha valami új jön, akkor egy réginek mennie kell. Nálam ez nagyon jól működik. Ne engedj az impulzusvásárlásoknak, tudatosan irányítsd a vásárlásaidat, csak akkor és csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van a konyhádban. Ha a kicsi konyhádhoz kicsi kamrád van, vagy egyáltalán nincs kamrád, hanem az élelmiszerek tárolása is a konyhádat terheli, akkor ne halmozd az élelmiszereket sem. Tudatosan vásárolj, tervezd meg a menüt és a vásárlásaidat. A tárolt élelmiszerekből csak azt tartsd otthon, amit valóban használsz, vagy rövid időn belül felhasználsz.

3. Így nyerhetsz több tárolóhelyet 

Ha lefaragtad a konyhai eszközeid számát, akkor nagy valószínűséggel hely szabadul fel a tárolóegységekben, így a megmaradt holmidnak helyett teremtettél, lesz otthona mindennek, megoldottad az egyik égető kérdést a tárolást.

Ha a selejtezés, szelektálás ellenére még továbbra is hely szűkében lennél, akkor nézd meg, hogy belső rendszerezőkkel, elosztókkal, belső polcokkal tudsz-e további helyett kialakítani az üres terekben azoknak a tárgyaidnak, amelyeknek nem találtál helyet. Fontos, hogy ne zsúfolj tele semmit - a szekrényeket, fiókokat sem, minden legyen szellős és átlátható így nemcsak könnyen tudod a tárgyaidat kezelni, fenntartani a rendet, hanem egy nyugtató, pihentető teret is létrehozol. 

Sok helyet megspórolhatsz és átláthatóbbá teheted a tárolást, ha olyan eszközöket használsz, amelyek rugalmasak, kicsire összecsukhatók, egymásba tehetők, rakásolhatók pl. összecsukható szilikon szűrők, szilikon edények, egymásba tehető mérő kanalak, mérőpoharak. Kicsire hajtható rugalmas szárítótálca, összecsukható evőeszköz cseppegtető a mosogatáshoz. 

Egy többgyerekes családnál kis konyha esetén végső megoldás lehet a tárolókapacitás növelése. Ez kis konyhák esetében a legkönnyebben a felfelé való terjeszkedéssel kivitelezhető, így megoldható a tárolás problémája, a zsúfoltság megszüntetése és a rendezettség fenntartása is. Ez esetben, ha a konyhabútorod felfelé bővíthető plusz szekrényekkel növelheted a tárolókapacitást, és létrehozhatsz egy levegős, szellős elrendezést.

4. Növeld a térérzetet

Nos, a kevesebb tárgy nem okoz tárolási problémát, nem okoz zsúfoltságot sem. Ha minden tárgynak, konyhai kisgépnek van otthona, akkor tisztán és üresen tartható a konyhapult. Az üres, letisztult konyhapult, munkafelület jelentősen növeli a térérzetet, ráadásul az előkészítés, főzés során is több helyed lesz. A térérzetet tovább fokozhatod zárt konyhaszekrényekkel is, a zárt felületek ugyanis letisztult, rendezett megjelenést adnak a térnek, ezért kis konyhába különösen előnyös a használatuk, nem beszélve arról, hogy rendkívül praktikus takarítás szempontjából is.

Használj világos színeket, monokróm vagy kevés színből álló harmonikus színösszeállításokat, mert ezek szintén hozzájárulnak a nagyobb térérzethez. Minimalizáld a dekorációt, mert a sok dekor zsúfoltságot kelt és vizuálisan megterheli a teret.

5. Mindig rakj rendet

Ha kicsi a konyhád muszáj rendben tartanod, mert a rendetlenség egy kis konyhában nagyon hamar a zsúfoltság érzetét keltheti és stresszforrás valójában akkor is, ha te nem látod annak. Ha csökkentetted a tárgyaid számát, ha tudatosan rendezted el azokat, akkor gyerekjáték lesz a rendet fenntartanod. A tárgyak mindig kerüljenek vissza a helyükre, a mosogató mindig legyen üres, a konyhapult tiszta és rendezett. Ha erre a három dologra oda figyelsz nap mint nap, akkor a kis konyhád mindig rendezett lesz és jó érzéseket kelt benned.

Cikk írója: Hevesi Edit

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzkonyhat.blog.hu/api/trackback/id/tr255577458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása