Konyhaformák
2018. február 15. írta: H.Edit

Konyhaformák

A népszerű "U" alak

Az U alak, az egyik legtökéletesebb és legideálisabb konyhaforma, sokszor találkozhatsz vele lakberendezési magazinokban, online lakberendezési blogokban, konyhabútor forgalmazók katalógusaiban. Hogy kinek melyik konyhaforma a legideálisabb azt a helyiség adottságai és az igények határozzák meg elsősorban, de annyi bizton állítható, hogy az U forma népszerűsége nem véletlen. Ennél a formánál a munkazónák legtökéletesebb elrendezésére van lehetőséged, ez a típus adja a legtöbb munka és tároló felületet (a sarkokat is kihasználva), szárainak meghosszabbításával, vagy tovább formázásával étkező részt is kialakíthatsz. schueller-de004.jpgschueller.de

Az U alak kiváló választás kis alapterületű konyhákba. Ez a "kis" alapterület a gyakorlatban azért minimum 240 cm szélességgel és 240 cm hosszúsággal rendelkezzen, hogy minden betervezhető legyen. Ha lehetőségeid engedik az U alak szélességét és hosszát növelve nagyobb munkafelülethez, több tárolóhelyhez juthatsz. Ügyelj azonban a mértékletességre, mert a nagyobb méret nagyobb távolságokat eredményez. Ha megteheted akkor a szárak hosszát növeld, az U alak szárai közötti távolság maradjon 120-180 cm között. A 120 cm szár távolság teljesen ideális, ettől nagyobb távolság esetén már a munkazónák elrendezése mellett figyelned kell azok egymás közötti távolságára is.
schueller-de3.jpgschueller.de

Kis konyhába és nagy konyhába egyaránt ideális ez a forma. A nagyobb tér több lehetőséget kínál, több funkció tervezhető a konyhában és látványosabb megoldások születhetnek. Összefüggő légtér esetén szintén tökéletes lehet ez az elrendezés, hiszen a főzés-sütés területe jobban elkülöníthető a tér többi részétől.

venetacucine-com1.jpgvenetacucine.com

Előnyei:

  • Kis konyhába is tervezhető.
  • Jó helykihasználást biztosít, a tároló kapacitás megfelelő.
  • A munkazónák jól szervezhetők
  • Jó tervezésnél minden a kezed ügyében lehet.
  • A feleslegesen megtett utak száma minimális, így több energiád marad másra.
  • Nagyobb térben lehetőség van további funkciók betervezésére, és akár későbbi bővítésre is.
  • Megfelelő nagyságú tér esetén egy étkező részt is csatlakoztathatsz a konyhához.

 Hátrányai (elsősorban rossz tervezésből adódhatnak):

  • Rosszul elrendezett munkazónák.
  • Túl nagy vagy túl kicsi a munkazónák közötti távolság.
  • Túl nagy az U alak közötti szárak távolsága.
  • A sarok szekrények rosszul tervezett ajtónyitási irányával zavarhatod más szekrények, készülékek hozzáférhetőségét, kezelhetőségét.

További konyhaformákról itt olvashatsz:

L alakban

2 soros konyha

1 soros konyha

 Poszt: Hevesi Edit

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzkonyhat.blog.hu/api/trackback/id/tr3612437401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása