Az U alak, az egyik legtökéletesebb és legideálisabb konyhaforma, sokszor találkozhatsz vele lakberendezési magazinokban, online lakberendezési blogokban, konyhabútor forgalmazók katalógusaiban. Hogy kinek melyik konyhaforma a legideálisabb azt a helyiség adottságai és az igények határozzák meg elsősorban, de annyi bizton állítható, hogy az U forma népszerűsége nem véletlen. Ennél a formánál a munkazónák legtökéletesebb elrendezésére van lehetőséged, ez a típus adja a legtöbb munka és tároló felületet (a sarkokat is kihasználva), szárainak meghosszabbításával, vagy tovább formázásával étkező részt is kialakíthatsz.

Az U alak kiváló választás kis alapterületű konyhákba. Ez a "kis" alapterület a gyakorlatban azért minimum 240 cm szélességgel és 240 cm hosszúsággal rendelkezzen, hogy minden betervezhető legyen. Ha lehetőségeid engedik az U alak szélességét és hosszát növelve nagyobb munkafelülethez, több tárolóhelyhez juthatsz. Ügyelj azonban a mértékletességre, mert a nagyobb méret nagyobb távolságokat eredményez. Ha megteheted akkor a szárak hosszát növeld, az U alak szárai közötti távolság maradjon 120-180 cm között. A 120 cm szár távolság teljesen ideális, ettől nagyobb távolság esetén már a munkazónák elrendezése mellett figyelned kell azok egymás közötti távolságára is.

Kis konyhába és nagy konyhába egyaránt ideális ez a forma. A nagyobb tér több lehetőséget kínál, több funkció tervezhető a konyhában és látványosabb megoldások születhetnek. Összefüggő légtér esetén szintén tökéletes lehet ez az elrendezés, hiszen a főzés-sütés területe jobban elkülöníthető a tér többi részétől.

Előnyei:
- Kis konyhába is tervezhető.
- Jó helykihasználást biztosít, a tároló kapacitás megfelelő.
- A munkazónák jól szervezhetők
- Jó tervezésnél minden a kezed ügyében lehet.
- A feleslegesen megtett utak száma minimális, így több energiád marad másra.
- Nagyobb térben lehetőség van további funkciók betervezésére, és akár későbbi bővítésre is.
- Megfelelő nagyságú tér esetén egy étkező részt is csatlakoztathatsz a konyhához.
Hátrányai (elsősorban rossz tervezésből adódhatnak):
- Rosszul elrendezett munkazónák.
- Túl nagy vagy túl kicsi a munkazónák közötti távolság.
- Túl nagy az U alak közötti szárak távolsága.
- A sarok szekrények rosszul tervezett ajtónyitási irányával zavarhatod más szekrények, készülékek hozzáférhetőségét, kezelhetőségét.
További konyhaformákról itt olvashatsz:
Poszt: Hevesi Edit
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal