Konyhatervezés kisokos
2013. október 15. írta: H.Edit

Konyhatervezés kisokos

A jó konyha alapja - így kezdj neki

Ha most állsz az első konyhád megtervezése előtt, vagy most fogsz bele meglévő konyhád felújításába, újra tervezésébe, akkor ezt a néhány gondolatot mindenképpen olvasd el. 

konyhatervezes.jpg

 

A konyhatervezés nem a konyha megtervezésével kezdődik, hanem a szükségleteid, igényeid, szokásaid felmérésével, a konyhával kapcsolatos céljaid átgondolásával, a prioritások meghatározásával, leírásával. Első lépés - nézz magadba, elemezz, értékelj, összegezz, vond le a tanulságokat, aztán cselekedj.  Ez lesz az alapod, amire aztán építkezni tudsz. A jó konyha egyetlen titka, hogy tudatosan készül.

Szóval mielőtt papírt, ceruzát ragadnál és felskiccelnéd álmaid konyháját, esetleg az egér után nyúlnál az inspirációk miatt, ülj le és gondolkodj! Gyűjts össze, és írj le minden információt magadról, a családodról a konyha vonatkozásában - életkori és testi adottságok, egészségi állapot, szokások, életvitel, szükségletek, konyhával kapcsolatos elképzeléseid. Aztán vedd leltárba az összes konyhai eszközöd. Készíts egy mindenre, ismétlem MINDENRE kiterjedő leltárt.

Összegyűjtöttem számodra a legfontosabb kérdéseket, amelyeket érdemes magadnak feltenned, és megválaszolnod mielőtt belefogsz az új konyhád terveinek az elkészítésébe. A kérdések megválaszolása segítséget nyújt majd az ideális konyhaforma kiválasztáshoz, a megfelelő ergonómiai kialakításhoz, a szükséges tárolóhely és munkafelület kialakításhoz, a gépesítéshez, a világítás megtervezéshez és a biztonságos környezet megteremtéséhez.

1. Életkori és testi adottságok, egészségi állapot

  • Milyen testi adottságokkal rendelkezel és milyen testi adottsággal rendelkezik a családod többi tagja?
  • Milyen életkorban vagy, milyen életkorúak a családod tagjai? 
  • Van-e olyan egészségügyi problémád, amely nehezítheti a konyhai munkádat? Pl: ízületi fájdalmak, gerincbántalmak, visszeres lábak, szemproblémák, valamilyen fogyatékosság... 
  • Van-e mozgásában korlátozott, vagy idősebb családtag? 
  • Van-e baba, kisgyerek a családban, akinek a biztonságára kiemelten figyelned kell?
  • Van-e olyan házi állatod, amelynek a konyhába is bejárása van? Ha igen, akkor az ő biztonságára is figyelembe kell venned.
  • Mekkora a családod jelenleg, vannak-e terveid a családbővítésre? 

 

2. Szokások, életvitel

  • Milyen szerepet tölt be az életedben/családod életében a konyha, mint helyszín? Főzés helyszíne, főzés/étkezés helyszíne, családi/társasági élet helyszíne, dísznek van, valójában sosem használod?
  • Milyen napszakban tartózkodsz leginkább a konyhában, és mennyi időt töltesz ott? 
  • Milyenek a főzési szokásaid? Napi rendszereséggel főzöl, hetente néhány alkalommal, alkalomadtán, egyáltalán nem főzöl?
  • Rendszerető vagy rendetlen vagy? Ha rendszerető vagy akkor az amerikai konyhát, a nyitott tárolási megoldásokat neked találták ki, ha nem akkor érdemes megfontolnod a külön konyhát és előnyben részesítened a zárt tárolási megoldásokat. 
  • Készletezel, vagy csak néhány napra gondolkodsz előre? 
  • Hogyan oldod meg a háztartásban keletkező hulladék gyűjtését? Minden a kommunálisba megy, szelektíven gyűjtesz, esetleg komposztálsz is?

 

2. Értékek, célok, prioritások

  • Milyen értékek fontosak számodra a konyhádat illetően?
  • Milyen céljaid vannak a konyháddal?
  • Milyen értékek és célok élveznek prioritást?

 

3. Konyha, konyhai eszközök

  • Mit szerettél és mit nem szerettél a régi konyhádban? Írj listát a negatív és pozitív dolgokról egyaránt, legyél kritikus! 
  • Milyen konyhai eszközökkel rendelkezel? Írj össze mindent a konyhai kisgépektől az utolsó kiskanálig, a legegyszerűbb, ha mindent kipakolsz a padlóra és úgy veszed leltárba a tárgyakat.  
  • Nézd meg, hogy valóban szükséged van-e minden eszközre, amit leltárba vettél? Ha nem, akkor szelektálj! Szüntesd meg a duplikációkat, redukálj amennyire lehetséges!
  • Milyen méretű tárgyak tárolását kell megoldanod? Mérj le minden szokatlan formájú, vagy nagyobb konyhai eszközt, aminek a tárolási megoldására külön figyelmet kell majd fordítanod. 
  • Az élelmiszerek tárolását hol oldod meg? Ha kamra híján a konyhában, írj listát mi mindent kell majd ott tárolnod, és milyen mennyiségben.
  • Mekkora terület áll rendelkezésedre a konyhád kialakításához? Készíts egy alaprajzot a helyiségről és méretezd be az alapterületet. Aztán készíts fali nézetet, minden falról, rajzold fel a nyílászárókat (ajtó, ablak) fűtőtesteket, csöveket, konnektorokat, villanykapcsolókat, vízkiállást, gázkiállást, fali bemélyedéseket, mindent, aminek a konyha kialakítása során jelentősége lehet.
  • Az étkezés a konyhában történik majd? Ha igen, hogyan?
  • Milyen konyhai gépekre lesz szükséged a konyhai munkához? Tűzhely, hűtő, borhűtő, mosogatógép, páraelszívó, mosógép stb.

Ha végig mész a a fenti kérdéseken, mindent összeírsz, akkor körvonalazódnak az alapértékek, igények, szükségletek, céolok, prioritások, helyszíni adottságok. Ezekre alapozva, valamint az anyagi kereteidet figyelembe átléphetsz a tervezés következő fázisára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzkonyhat.blog.hu/api/trackback/id/tr885571887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása