Egy csipetnyi Anglia
2014. február 05. írta: H.Edit

Egy csipetnyi Anglia

Egy kis kalandozásba kezdünk most a világ különböző országainak konyhái között. Bár a technikai fejlődésnek és a világhálónak köszönhetően már sok területen elmosódtak a határok, azért a lakberendezésben szerencsére még sok helyütt tartják magukat a helyi jellegzetességek, stílusok.

A kalandozást Angliában kezdjük, ahol a hagyománytisztelet, egyszerűség, praktikum és a tartósság képezik a legfőbb értékeket. Ezek az értékek azonban nemcsak az emberek gondolkodásmódját hatják át, hanem az angol konyhákat is, legyen szó akár a vidéki, akár a klasszikusan elegáns, vagy modern irányzatokról.

298749_10150390333185056_2111046987_n.jpg

Persze nemcsak eszmei értékekről, hanem konkrét formai jegyekről is beszélhetünk. Ezek közül talán a legfelismerhetőbb "stílusjegy" a szinte minden konyhában megtalálható - fekete, krém, zöld, kék, piros, bordó és fémes színekben pompázó nagyméretű angol tűzhely, mely a mai napig elérhető hagyományos és modern kivitelben is. Ezt az amúgy is karakteres darabot olyan sajátos kialakítással - mint jellegzetes páraelszívó beépítés, eltérő színű fali csempe, fali panel - az angolok szeretik még inkább kiemelni. Így a tűzhely nemcsak jelképesen, hanem ténylegesen is a konyha szívét, fókuszpontját képezi.

country housetohome4.png

classic housetohome3.jpg

country housetohome2.jpg

Ám nemcsak a tűzhely örökdarab, hanem a bútorzat és a munkalap is, hiszen a természetesség és tartósság jegyében ezek többnyire tömörfából, vagy furnérozással készülnek. A szekrények ajtait legtöbbször mart vagy keretes front kialakítással készítik. A front meghatározó eleme még a fogantyú, amely a vidékies változatnál többnyire kicsit bumfordi gömb formában jelenik meg, egyéni bájt adva ezzel a konyhabútornak. A klasszikus elegáns változatnál már a fogantyúk fémből készült kecsesebb formáival találkozhatunk, a modernebb verziókon pedig leginkább a hosszúkás fémfogantyúk használatosak.

country housetohome3.jpg

classic housetohome4.jpg

modern housetohome3.jpg

Jellegzetes elem még a nagyméretű kerámiamosogató, mely nemcsak a vidéki, klasszikus, hanem a modern konyhákban is feltűnhet. Ez legtöbbször fehér vagy krémszínű, de ma már ebből is vannak színes darabok.

1472842_10152102220320056_613941223_n.jpg

Pale-Blue-and-Butler-Sink-Kitchen-Beautiful-Kitchens-Housetohome.jpg

Grey-Gloss-and-White-Modern-Kitchen-Ideal-Home-Housetohome.jpg

Burkolatok tekintetében többnyire fával és rusztikus kerámia felületekkel találkozhatunk sokszor a modern terekben is. Színek közül a természetes fa árnyalatok, a fehér, a krém, bézs, a zöld és a kék pasztell árnyalatai, valamint a galambszürke dominálnak, teltebb színek közül a sötétzöldet, sötétszürkét, és a szürkéskék árnyalatokat kedvelik leginkább. Az említett színek mellett még a piros sötétebb változatai is használatosak főként kiegészítő színként.

Christies.jpg

housetohome1_1.jpg

Holloways-of-Ludlow-Kitchen.jpg

Dark-green-painted-kitchen-cabinetry-Homes--Gardens-Housetohome.jpg

modern harvey jones5.jpg

Slate-and-Wood-Kitchen-Beautiful-Kitchen-Housetohome.jpg

Nézzük az apróbb kiegészítőket. Elmaradhatatlan kellékek a tűzhelyen/pulton tartott szemrevaló angol teáskannák, az üveges szekrényekben és nyitott polcokon sorakozó csíkos, pöttyös, virágmintás, vagy éppen letisztult, egyszínű kerámiák és porcelánok. Az angol konyhákban gyakran találkozhatunk feliratos tárolóedényekkel, mutatós konyhai kisgépekkel, nagyméretű fali órákkal és feliratokkal is.

bekitchen13.png

Shabby-chic-kitchen-with-floral-tiles.jpg

Matt-White-and-Red-Modern-Kitchen-Style-at-Home-Housetohome.jpg

country-kitchen-coffee.jpg

Rustic-cooks-kitchen.jpg

A textil használat a konyhában az angol szokásokhoz képest igencsak visszafogottnak mondható. A textilek mintázatát illetően csíkokkal, pöttyökkel, virágmintákkal találkozhatunk, de kedvelik a feliratos és állat motívumos textileket is. Természetesen a kiegészítők stílusát mindig az adott irányvonal határozza meg. A vidéki vonal mindig színesebb és mintásabb, a klasszikusan elegáns maximálisan visszafogott, a modern vonal visszafogottsága ellenére pedig sokszor színes és gyakran használ vidékies elemeket.

8262_10152065245345056_1442208232_n.jpg

london09.jpg

Fotók - housetohome.co.uk, harveyjones.com, countryliving.com

Az angol konyhák általában szeparáltan kerülnek kialakításra, így többnyire a helyiség egészét kihasználják és beépítik, gyakran használnak szigetes kialakítást is.  Az igazi vidéki és klasszikus vonal a robosztus bútorok miatt elsősorban nagy és tágas terekben mutatós, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy csipetnyi Angliát varázsolni konyhánkba, legyen az bármilyen méretű is…

tervezzkonyhat.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzkonyhat.blog.hu/api/trackback/id/tr265800574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frikazojd · http://kocs.ma 2014.02.06. 13:36:36

ha mar hagyomanyos angol, akkor hogyan kerul oda keverocsap? VERKAMU az egesz.

micsoda? 2014.02.06. 15:07:47

Egy- két kivételtől eltekintve bármelyiket elfogadnám. Csodálatos összhang színben, tárgyakban. Ha bejön a lottó ötös ilyen lesz az enyém is, + a kávét frissen pörkölő gép is. Gondolom azt a sparlheltot utánzó tűzhelyet itthon nem lehet kapni.

TilosazA (UK) 2014.02.06. 20:08:41

@frikazojd: Aham, Angliában nem lehet keverőcsapot kapni. Ahogy túrórudit sem. ...

H.Edit 2014.02.06. 20:47:10

@micsoda?:

De lehet!
Az angol Falcon tűzhelyeket - www.falconappliances.com/products/range-cooking.aspx - itthon többen is forgalmazzák, de más nem angol márkák is elérhetők már hasonló külsővel.
Az igazi öntött vas "sparhelt" pedig a képeken a szintén angol ikonikus AGA cég terméke (www.agaliving.com). Ami egyébként eredetileg svéd, ugyanis megalkotója a Nobel-díjas svéd mérnök Nils Gustaf Dalén.
Az AGA hivatalos honlapján nincs magyar forgalmazó feltüntetve.
Sajnos egyik tűzhely sem olcsó darab, a Falcon tűzhelyek ára 1900 és 3500 font között mozog (itthoni áráról a hazai forgalmazóknál érdemes érdeklődni), az AGA tűzhely (ami persze jóval többet tud egy egyszerű tűzhelynél) pedig még ennél is drágább, ára 3300 és 5500 font típustól függően. Nem véletlen, hogy sok világhíres sztárszakács is ezen főz, köztük az angol Jamie Oliver is.

H.Edit 2014.02.06. 20:56:45

@frikazojd: A kinti kút, amit sokan használunk még a 21. században sajnos már nem fért rá a képekre...
süti beállítások módosítása