A különböző konyhaformákkal is érdemes megismerkednünk a konyhatervezés megkezdése előtt. Ugyanis, jó tudni, hogy miből választhatunk, megkönnyítve ezzel a számunkra leginkább megfelelő formai kialakítás kiválasztását, még a konkrét tervezés előtt. Persze itt is, mint sok más esetben a legnagyobb választási lehetőségünk akkor van ha építkezünk, vagy akkor ha szerkezetkész lakást vásárolunk, ahol még van lehetőségünk a belső kialakításba beleszólni. Ezekben az esetekben a legjobb formák közül választhatunk.
Ha már kötöttebb a kezünk, azaz adott térrel rendelkezünk, akkor nyilván a tér nagyságától, milyenségétől függően választási lehetőségeink is csökkenhetnek.
Ám vegyük sorra a különböző konyhaformákat, és nézzük meg miből válogathatunk a rendelkezésünkre álló térbe. Természetesen az adott konyhaforma előnyeiről és hátrányairól is szót ejtünk.
Most az egysoros vagy egyoldalas konyhaformával kezdünk. Ezzel a formával bizonyára sokunk találkozott már. A tömbházak, panelházak konyháit is sok esetben így alakították ki anno, és ma is sok konyhában csak ilyen kialakításban gondolkodhatunk.
Nézzünk néhány példát, persze nem a 60-as, 70-es, 80-as évek lakótelepi kínálatából.
Forrás: alvhemmakleri.se
Forrás: stadshem.se
Forrás: pinterest.com
Néhány gondolat az előnyökről és a hátrányokról. Nos, az egysoros formánál az épületgépészeti hálózat kialakítása a többi formához képest viszonylag egyszerűen megoldható, és szükség esetén kevésbé körülményes módon akár módosítható is. Ez az előnye.
Ami a használatát, praktikusságát illeti, ez a formai kialakítás rendelkezik a legtöbb hátránnyal. Az összes konyhaforma közül ugyanis a munkavégzéssel járó útvonalak ennél a kialakításnál a leghosszabbak - itt jövünk-megyünk tehát a legtöbbet feleslegesen! Hátránya még, hogy rövidebb hossz esetén, túl kicsi lesz a használható munkafelület, éppen ezért ez a forma sok esetben csak egyszemélyes munkavégzést tesz lehetővé, ami szintén nem túl praktikus, főleg ha elkelnek a segítő kezek. Rövid hossz esetén nemcsak a munkafelület zsugorodik minimálisra, hanem a tároló kapacitás is jelentősen csökkenthet.
Nagyon fontos tehát ennél a kialakításnál, hogy nagyon jól tervezett legyen a konyha, mert azzal valamelyest csökkenteni tudjuk a fölöslegesen megtett utak számát, növelni tudjuk a szabad munkafelületet és a tároló kapacitást. Azt is érdemes tudni, hogy ennek a formának legalább 3 méteresnek vagy attól nagyobbnak kell lennie, hogy valóban jól használható konyhát tudjunk kialakítani belőle (tárolás, munkafelület, munkazónák). Viszont a túl hosszú konyha sem előnyös, mert azzal ismét csak növeljük a megteendő távokat.
Milyen esetekben célszerű az egysoros konyhát választanunk?
Röviden - ha nincs más megoldás!
Hosszabban:
- Ha keskeny, hosszúkás helyiségbe kell konyhát építenünk, ahol a tér szélessége nem alkalmas más forma kialakítására.
- Ha olyanok a hely adottságai mérettől függetlenül, ami miatt csak ennek a formának a kialakítására van lehetőségünk pl. több ajtó, ablak stb. osztja meg a helyiséget.
- Ha egy viszonylag kisebb helyiségben kell a konyhát és az étkezőt is kialakítanunk.
- Ha a konyha együtt van a lakótérrel és szintén korlátozott vagy erősen szabdalt a hely, amivel gazdálkodhatunk.
Egy kis feladat hétvégére:
Tanulmányozzuk újra a fenti képeket.
Képzeljük az adott konyhában magunkat, vegyük végig egy reggeli vagy ebéd elkészítésének menetét.
Annyit elárulok, hogy vannak a konyhák között jól tervezettek, amelyeknél faragtak a hátrányokból, és vannak kevésbé jó megoldások is, ahol nem faragni, hanem növelni sikerült valamelyest a hátrányt. Nem minden esetben látható a teljes konyha, de kikövetkeztethető, hogy mi maradt le a képről, és annak melyik részéről.
Próbáljunk rájönni a hibákra!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.