Sajnos eléggé összekeveredik manapság a stúdió és a használható lakberendezés. A stúdió lakberendezés a fényképezőgépnek készül, ezt illusztrálják a fenti képek is. Bár szemet gyönyörködtetőek a fényképeken szereplő konyhák, nem praktikus szőnyeget rakni oda, ahol gyakran előfordul, hogy kilötyög a leves, kifröcsög a serpenyőből a forró olaj, kenyérvágáskor szóródnak a morzsák... Hogy néznének ki ezek a szőnyegek 3-4 nap után? Mennyi időt és energiát venne el az ember életéből, a szőnyegek folyamatos tisztán tartása? Én örülnék, ha olyan ötleteket mutatnának be, ami szép, esztétikus, de a mindennapokban is praktikus.
De lehet!
Az angol Falcon tűzhelyeket - www.falconappliances.com/products/range-cooking.aspx - itthon többen is forgalmazzák, de más nem angol márkák is elérhetők már hasonló külsővel.
Az igazi öntött vas "sparhelt" pedig a képeken a szintén angol ikonikus AGA cég terméke (www.agaliving.com). Ami egyébként eredetileg svéd, ugyanis megalkotója a Nobel-díjas svéd mérnök Nils Gustaf Dalén.
Az AGA hivatalos honlapján nincs magyar forgalmazó feltüntetve.
Sajnos egyik tűzhely sem olcsó darab, a Falcon tűzhelyek ára 1900 és 3500 font között mozog (itthoni áráról a hazai forgalmazóknál érdemes érdeklődni), az AGA tűzhely (ami persze jóval többet tud egy egyszerű tűzhelynél) pedig még ennél is drágább, ára 3300 és 5500 font típustól függően. Nem véletlen, hogy sok világhíres sztárszakács is ezen főz, köztük az angol Jamie Oliver is.
Egy- két kivételtől eltekintve bármelyiket elfogadnám. Csodálatos összhang színben, tárgyakban. Ha bejön a lottó ötös ilyen lesz az enyém is, + a kávét frissen pörkölő gép is. Gondolom azt a sparlheltot utánzó tűzhelyet itthon nem lehet kapni.
Ekkora konyhákban könnyű pakolni. Szívesebben látnék ötleteket arra, hogy egy 2 m2-es lakótelepi konyhában hogy lehet hatékonyan de mégis praktikusan pakolni...
Az egyik legfontosabb a sarkok kialakitasa! MEgfelelo meretu ajto kell kell ra, es kihuzhato belso polcok, mint az egyik kepen is latszodik. Kulonben ami oda bekerult, sosem kerul elo tobbet....
"A kiindulópont mindig a saját ízlésünk, igényünk és szokásunk legyen!"
Ez a mondat a lényeg, mégpedig a következő logikus sorrendben célszerű értelmezni a három fogalmat:
1.) igény és szokás együtt
2.) ízlés
Igény és szokás:
Aki konyhát úgy vesz hogy elmegy nézelődni áruházba vagy szaküzletbe, jó eséllyel máris vesztett. Mielőtt az ember kiteszi a lábát, el kell gondolkozzon azon, hogy
- mekkora a felhasználható hely
- milyen nagyobb gépeket kell oda berakni
- milyen elektromos hálózat áll rendelkezésre, kell-e ehhez hozzányúlni (pl. elég-e egy fázis, vagy kell-e több külön betáplálás)
- mekkora pakoló-felületre lesz szükség
- szeparálandó-e a pakoló- és a munkafelület
- mennyi és milyen edényt, evőeszközt kell elhelyezni
- mennyi fűszer, kisgép és egyéb apróság kell elhelyezésre kerüljön
- ebből mit lenne célszerű zárt és mit nyitott (=egyből, egy mozdulattal elérhető) helyre elhelyezni
- a pakoló- és munkafelületek megvilágítása hogyan történjen
- meg kell-e ezeken felül bármi mást is világítani (pl. dekor-céllal)
- a pakoló- és munkafelületekhez képest hol legyenek elhelyezve a konnektorok és a kapcsolók
- elszívás kell-e
- mi nyíljon oldalra, lefelé ill. felfelé
- mi legyen bal-, mi legyen jobbkezes nyitású
- min milyen fogantyú legyen
- melyik ajtót kellene csillapítottan nyitni
Ha valaki mindezt végiggondolja, garantálom, hogy legalább egy intenzív hetet, de sanszos hogy egy hónapot is a töprengéssel-tervezéssel fog tölteni. A fenti paraméterek között ugyanis számos egymásnak feszülő dolog van, amikkel kapcsolatban dönteni kell. Ez tehát az első lépés.
Ízlés:
- van-e kisgyermek a családban akit valamitől a konyhában óvni kell, vagy akitől valamit óvni kellene, mit kell elérjen, mit ne érhessen el semmi szín alatt (elektromosság, hő)
- ugyancsak kisgyermek: minek megy majd neki a kisautójával tutira, azt hogyan védjük
- mennyi időre alakítjuk ki az egészet (ebbe a témáéba szándékosan nem mennék bele, mert ez egy külön fejezet, hiszen egy 5x1x2 méteres helyre konyhaügyileg el lehet költeni fél millát is meg 5 millát is az anyagok, gépek és társaik témaköre ma már annyi lehetőséget nyújt hogy bármi lehetséges)
Csak összehasonlításul: mi egy 5x1x2,3 + 2x1x2,3 méteres sarokkonyhát részben meglévő nagyobb gépekkel és teljesen meglévő evőeszközökkel-edényekkel 1,2 millióból építtettünk meg teljesen egyedi kivitelezéssel, élfurnérozva. Viszont LED-es a világítás, valódi gránit a munkalap és minőségi szaniterek és elektromos cuccok vannak beépítve.
Konyhaátalakítás másképp
Utolsó kommentek:
bobijub 2016.06.15. 15:30:35
Bejegyzés: Milyen is a férfias konyha?
kmera 2016.04.30. 00:50:18
Bejegyzés: Városi dzsungel a konyhában
Tű a szénakazalban 2016.01.26. 12:39:31
Bejegyzés: Szőnyeget a konyhába!
belekotty 2014.10.07. 15:06:17
Bejegyzés: Biztonságban a konyhában - Kutyák
H.Edit 2014.02.06. 20:56:45
Bejegyzés: Egy csipetnyi Anglia
H.Edit 2014.02.06. 20:47:10
De lehet!
Az angol Falcon tűzhelyeket - www.falconappliances.com/products/range-cooking.aspx - itthon többen is forgalmazzák, de más nem angol márkák is elérhetők már hasonló külsővel.
Az igazi öntött vas "sparhelt" pedig a képeken a szintén angol ikonikus AGA cég terméke (www.agaliving.com). Ami egyébként eredetileg svéd, ugyanis megalkotója a Nobel-díjas svéd mérnök Nils Gustaf Dalén.
Az AGA hivatalos honlapján nincs magyar forgalmazó feltüntetve.
Sajnos egyik tűzhely sem olcsó darab, a Falcon tűzhelyek ára 1900 és 3500 font között mozog (itthoni áráról a hazai forgalmazóknál érdemes érdeklődni), az AGA tűzhely (ami persze jóval többet tud egy egyszerű tűzhelynél) pedig még ennél is drágább, ára 3300 és 5500 font típustól függően. Nem véletlen, hogy sok világhíres sztárszakács is ezen főz, köztük az angol Jamie Oliver is.
Bejegyzés: Egy csipetnyi Anglia
TilosazA (UK) 2014.02.06. 20:08:41
Bejegyzés: Egy csipetnyi Anglia
micsoda? 2014.02.06. 15:07:47
Bejegyzés: Egy csipetnyi Anglia
frikazojd · http://kocs.ma 2014.02.06. 13:36:36
Bejegyzés: Egy csipetnyi Anglia
gombakomba 2014.01.09. 19:59:56
Azért a többit elfogadnám :)
Bejegyzés: Ahol helye van mindennek
H.Edit 2013.11.19. 12:08:05
Később erre is rátérünk majd.
Bejegyzés: A nagy kérdés - tárolás
biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.11.19. 10:54:11
Bejegyzés: A nagy kérdés - tárolás
2013.11.19. 10:19:23
Minél több polc van a konyhában, annál nagyobb a rendetlenség, és még több polcra lesz szükség. :)
Bejegyzés: A nagy kérdés - tárolás
tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.19. 01:46:06
Bejegyzés: A nagy kérdés - tárolás
Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.11.13. 09:03:20
Bejegyzés: Együtt vagy külön?
Bélabácsi 2013.11.13. 08:09:43
Ez a mondat a lényeg, mégpedig a következő logikus sorrendben célszerű értelmezni a három fogalmat:
1.) igény és szokás együtt
2.) ízlés
Igény és szokás:
Aki konyhát úgy vesz hogy elmegy nézelődni áruházba vagy szaküzletbe, jó eséllyel máris vesztett. Mielőtt az ember kiteszi a lábát, el kell gondolkozzon azon, hogy
- mekkora a felhasználható hely
- milyen nagyobb gépeket kell oda berakni
- milyen elektromos hálózat áll rendelkezésre, kell-e ehhez hozzányúlni (pl. elég-e egy fázis, vagy kell-e több külön betáplálás)
- mekkora pakoló-felületre lesz szükség
- szeparálandó-e a pakoló- és a munkafelület
- mennyi és milyen edényt, evőeszközt kell elhelyezni
- mennyi fűszer, kisgép és egyéb apróság kell elhelyezésre kerüljön
- ebből mit lenne célszerű zárt és mit nyitott (=egyből, egy mozdulattal elérhető) helyre elhelyezni
- a pakoló- és munkafelületek megvilágítása hogyan történjen
- meg kell-e ezeken felül bármi mást is világítani (pl. dekor-céllal)
- a pakoló- és munkafelületekhez képest hol legyenek elhelyezve a konnektorok és a kapcsolók
- elszívás kell-e
- mi nyíljon oldalra, lefelé ill. felfelé
- mi legyen bal-, mi legyen jobbkezes nyitású
- min milyen fogantyú legyen
- melyik ajtót kellene csillapítottan nyitni
Ha valaki mindezt végiggondolja, garantálom, hogy legalább egy intenzív hetet, de sanszos hogy egy hónapot is a töprengéssel-tervezéssel fog tölteni. A fenti paraméterek között ugyanis számos egymásnak feszülő dolog van, amikkel kapcsolatban dönteni kell. Ez tehát az első lépés.
Ízlés:
- van-e kisgyermek a családban akit valamitől a konyhában óvni kell, vagy akitől valamit óvni kellene, mit kell elérjen, mit ne érhessen el semmi szín alatt (elektromosság, hő)
- ugyancsak kisgyermek: minek megy majd neki a kisautójával tutira, azt hogyan védjük
- mennyi időre alakítjuk ki az egészet (ebbe a témáéba szándékosan nem mennék bele, mert ez egy külön fejezet, hiszen egy 5x1x2 méteres helyre konyhaügyileg el lehet költeni fél millát is meg 5 millát is az anyagok, gépek és társaik témaköre ma már annyi lehetőséget nyújt hogy bármi lehetséges)
Csak összehasonlításul: mi egy 5x1x2,3 + 2x1x2,3 méteres sarokkonyhát részben meglévő nagyobb gépekkel és teljesen meglévő evőeszközökkel-edényekkel 1,2 millióból építtettünk meg teljesen egyedi kivitelezéssel, élfurnérozva. Viszont LED-es a világítás, valódi gránit a munkalap és minőségi szaniterek és elektromos cuccok vannak beépítve.
Kábé ennyi.
Bejegyzés: Együtt vagy külön?